Ethereum ‚Flippens‘ Stablecoins om de meest gebruikte blokketen te worden

Door het toenemende gebruik van stablecoin en de opkomst van DeFi is Ethereum de meest gebruikte blokketen geworden.

De laatste maand heeft de Bitcoin (BTC) prijs in een krappe range gehandeld en is het handelsvolume relatief gelijk gebleven. Ondertussen zijn er verschillende munten op het Ethereum-netwerk die bovenaan de prijsgrafieken staan, vooral de Decentralized Finance (DeFi)-munten.

Nieuwe gegevens van Messari tonen aan dat het Ethereum net de Bitcoin heeft overtroffen als het netwerk dat de meeste waarde per dag vereffent. Dit betekent dat de dollarwaarde op de transacties van zowel Ether (ETH) als zijn penningen nu hoger is dan die van Bitcoin.

Terwijl de DeFi-sector aan populariteit wint, zijn stablecoin-transacties verantwoordelijk voor het grootste deel van dit volume, omdat ze in de loop van 2020 meer dan 508 miljard dollar aan transacties hebben vereffend. Dit cijfer is bijna het dubbele van de 253 miljard dollar die in 2019 werd vereffend.

Tether (USDT) is de belangrijkste stabiele munt die verantwoordelijk is voor het volume en zou volgens Messari mogelijk de Bitcoin kunnen overtreffen als de meest verhandelde cryptocentrische munt op de markt.

Stabiele munten blijven exponentieel groeien

Bitcoin biedt gekleurde munten aan via protocollen als Counterparty en Omni, maar deze middelen verbleken in vergelijking met de slimme contractmogelijkheden van het Ethereum-netwerk, die nog steeds worden getoond via de nieuwe mogelijkheden van DeFi. In combinatie met lagere kosten en snellere transactietijden is Ethereum de voorkeursketen geworden voor zowel gecentraliseerde als gedecentraliseerde stablecoins.

Terwijl USDT voor het eerst werd uitgegeven op de Bitcoin-blokketen, is momenteel slechts 13,2% van het aanbod in handen van BTC, terwijl de ethereumketen 59,8% van het USDT-aanbod in handen heeft. Aangezien het grootste deel van de USDT-balans op Ethereum staat, is USDT volgens gegevens van het ETH-tankstation ook de grootste verbruiker van gas in het netwerk.

Onder leiding van USDT is de collectieve marktkapitalisatie van de stabiele munt alleen al in het eerste kwartaal gestegen van 2,4 miljard dollar naar ongeveer 8 miljard dollar. In het tweede kwartaal kwam daar nog eens 3,8 miljard dollar bij, waardoor het huidige cijfer meer dan 12 miljard dollar bedraagt, en ongeveer 9,18 miljard dollar behoort tot Tether. Tether heeft ook Ripple (XRP) overtroffen als de derde grootste cryptocurrency.

DeFi drijft de vraag naar stabiele munten aan

Terwijl de wisselverrekening het meest populaire gebruik is voor stalmunten, is DeFi ook een aanzienlijke kracht geweest in de groeiende activiteit die op het Ethereum-netwerk te zien is. Door de koppeling aan fiatvaluta’s zijn stablecoins vrij populair onder de uitleenprotocollen van DeFi, die in de loop van 2020 aan kracht hebben gewonnen.

De platformen hebben merkbare stijgingen gezien in het bedrag aan geblokkeerde fondsen en in het tweede kwartaal schommelde het cijfer boven de 2 miljard dollar. Compound alleen al bereikte een belangrijke mijlpaal met meer dan $1 miljard geleende activa in totaal.

Heeft Ethereum meer afgebeten dan het kan kauwen?

Stabiele munten en groei binnen de DeFi-sector zullen waarschijnlijk het transactievolume en de afwikkelingswaarde op het Ethereum-netwerk blijven aandrijven, maar zal het netwerk deze groei kunnen ondersteunen?

Stabiele munten zijn al goed voor meer dan 70% van de totale dagwaarde die wordt afgewikkeld en als het Ethereum-netwerk onopgeloste congestie- en schaalbaarheidsproblemen blijft hebben, kunnen er echte problemen ontstaan binnen de DeFi-platforms.

Voorlopig is het onduidelijk of het Ethereum-netwerk de snel groeiende activiteit van stablecoin en DeFi al dan niet zal kunnen opvangen, zeker nu de ondernemingen hun zinnen op de sector zetten.